MENÜ

Bolla Miklós

Természet&lélekgyógyász

 

 

 

A pajzsmirigyet sokféle probléma kialakulásáért lehet hibáztatni, például a hízásért, fáradtságért, kimerültségért.

Nagyon gyakran mi vagyunk a felelősek ennek a problémának a kialakulásáért, mivel a modern életstílussal és étrenddel igénybe vesszük a pajzsmirigyünket. A következő lista azokat az okokat sorolja fel, amik minden nap károsítják ezt a létfontosságú szervet:

•    Érzelmi stressz
•    A szója fogyasztása
•    Finomított szénhidrátok
•    Túlzásba vitt edzés vagy sportolás
•    Túl sok ösztrogén
•    A testápoló szerekben található kémiai vegyületek
•    Kevés alvás
•    Extrém diéták és étrendek, például alacsony szénhidrátú vagy vegán diéta
•    Zöldségolajak (repce-, kukorica-, pórsáfrány-, szőlőmag olaj, stb.

Tőkehalmáj olaj:

A tőkehalmáj olaj kiválóan biztosítja a szervezet A- és D-vitamin szükségletét. Mind a babák, a szoptatós anyák és még az öregek is profitálhatnak abból, ha naponta fogyasztanak minőségi tőkehalmáj olajat. A veszélyeztetett pajzsmiriggyel rendelkező emberekre jótékony hatással vannak ezek a hormonokat kiegyensúlyozó, zsírban oldódó vitaminok.

Az olajról ezen kívül azt tartják, hogy megszünteti a pattanásokat és a megfázás kialakulását. Az olaj megerősíti az immunrendszert, így a megfázás egy-két nap alatt megszűnik.

Az erjesztett tőkehalmáj olaj a legősibb és leghatékonyabb formája a tőkehalmáj olajnak. Habár az előbbi a legjobb választás, a tőkehalmáj olaj kapszula is elfogadható döntés lehet.

Finomítatlan só:

A só nem csak az étel ízesítésére jó, hanem a szervezetre is jótékony hatással van. A finomítatlan só(például himalájai só) és a feldolgozott, hétköznapi só között nagy a különbség.

A finomítatlan só sokféleképpen hat pozitívan a pajzsmirigyre.

•    Csökkenti a kortizol és az adrenalin keringését. Ezek a stresszhormonok ugyanis negatív hatással vannak a pajzsmirigyre, ezért a csökkentésükkel a pajzsmirigy működése javul.
•    Segíti a mellékvese működését. A pajzsmirigy önmagában, a mellékvesék nélkül nem kezelhető. A két szerv ilyen szempontból elválaszthatatlan.
•    Segíti a megfelelő gyomorsavak szintézisét, így könnyebben meg tudjuk emészteni a táplálékot.
•    Nyomokban fontos ásványi anyagokat tartalmaz.

Sózza az ételeket ízlés szerint (ha veseproblémája vagy magas vérnyomása van, mielőtt növelné a bevitt só mennyiségét, konzultáljon a háziorvosával). Részesítse előnyben a finomítatlan, igazi sót.

 

Tojás:

A tojás különösen segít a hormonok kiegyensúlyozásában. Koncentrált formában tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a pajzsmirigy felépítésében: például protein, koleszterin, B-vitaminok, zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok találhatóak benne.
Ellentétben az általános elgondolással, a tojásnak a sárgája a legtáplálóbb része. Alább olvashat a tojásban található főbb tápanyagokról:Jód – Köztudott, hogy a pajzsmirigynek jódra van szüksége ahhoz, hogy pajzsmirigy hormonokat tudjon termelni. Ha naponta megeszik 2-3 tojást, akkor akár a napi jódszükséglet 20-30 százalékát is biztosíthatja.

•    Szelén – Mind a tojásfehérje, mind a tojás sárgája nagy mennyiségben tartalmaz szelént. Ez az ásványi anyag segíti a T4 pajzsmirigy hormont, hogy az átalakulhasson a szervezet számára felhasználható formává, T3-má.
•    Zsírban oldódó vitaminok – A tojásban a tojás sárgája tartalmazza az össze zsírban oldódó vitamint. Ezek az A-, D-, E- és K-vitamin, melyek mindegyike hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.
•    B-vitaminok – A B-vitaminok egyensúlyban tartják a vércukor és az energia szintet. A tojás sárgájában különösen magas a kolin mennyisége, amely segíti a méregtelenítést és hormonegyensúly fenntartását.
•    Koleszterin – Habár a kutatók sokszor rossz színben tüntetik fel, a természetes koleszterin számtalan jótékony hatással rendelkezik. A szabadon tartott csirkék tojta tojás sárgája csak jó hatással lehet az emberi szervezetre. A koleszterin ugyanis támogatja az egyensúlyban tartott nemi hormonok szintézisét, ezáltal segíti a pajzsmirigy működését.

Kókuszolaj:

A kókuszolaj körülbelül 2/3-a közepes szénláncú trigliceridekből áll (MCT), amelyek olyan zsírsavak, melyek közvetlenül felszívódnak a vékonybél erein keresztül, így juttatva energiához a szervezetet. Ezek az MCT-k növelik az energiafelhasználást, ezáltal az anyagcserét is. serkentik.

Mivel a jobb pajzsmirigy működés összefüggésben van a jobb anyagcserével is, ezért levonhatjuk azt a következtetést, hogy a kókuszolaj kiváló hatással van a pajzsmirigyre.

Az 1940-es években a farmerek kókuszolajjal próbálták hizlalni az állataikat, amitől azok sokkal energikusabbak lettek. Később a farmerek felfedezték, hogy a kukoricával és a szójával elérhetik a céljukat. Ezeknek ugyanis antiiodikus hatása volt az állatokon, mivel azok gyorsabban híztak, viszont kevesebbet ettek. Egyszóval ha szeretné fenntartani a súlyát és közben hozzájárulni ahhoz, hogy a pajzsmirigye egészséges maradjon, kerülje a szóját és válassza a kókuszolajat.

Máj:

A jó minőségű máj az egyik legfontosabb pajzsmirigy-segítő táplálék, mivel tele van egy létfontosságú tápanyaggal, az A-vitaminnal.

Valójában a máj a természetben a legmagasabb koncentrációban tartalmazza az A-vitamint.

Az A-vitamint létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a lelassult pajzsmirigy újra egészséges legyen. Egy tanulmány során a nőket két csoportra osztották: túlsúlyosakra és nem túlsúlyosokra. Mindkét csoport 25 000 IU mennyiségű A-vitamint kapott naponta étrend-kiegészítő formájában. Négy hónap elteltével mindkét csoportnál javult a pajzsmirigy hormontermelés és csökkent a TSH szintje, ami azt jelenti, hogy javult a pajzsmirigy működése. 25 000 IU mennyiségnyi A-vitamin talán soknak tűnhet naponta, de szerte a világon a korai kultúrákban mintegy 50 000 mennyiségnyi A-vitamint fogyasztottak naponta.

A legfontosabb azonban, hogy a májból (és minden más állati forrásból) származó A-vitamin a vitamin természetes módon elérhető formája, amely azt jelenti, hogy a szervezet képes a felhasználására. Az olyan növényi forrásokból származó A-vitamint, mint például a béta-karotint azonban, először retoniod formájúvá kell átalakítania a szervezetnek, hogy fel tudja azt használni. 

Mivel a karotint ilyen rossz arányban alakítja át a szervezet retinoiddá, ezért szinte semmilyen hatással nincs a pajzsmirigy alulműködésre, ezért létfontosságú, hogy valódi A-vitaminhoz juttassuk a szervezetünket, ami állati forrásból származik.

Hosszú távon nem ajánlatos A-vitamin táplálék-kiegészítőt szedni, mivel a mesterséges A-vitamin esetében nagyobb a mérgezés kockázata, mivel ezt a szervezet nem képes olyan jól feldolgozni. A-vitamint lehetőség szerint természetes táplálékok útján juttassa a szervezetébe.
Egy fontos figyelmeztetés azonban érdemes megfogadni: mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a máj kis biofarmokról származik, méghozzá szabadon tartott marhákból vagy csirkékből. A máj átszűri, azonban nem tartalmazza a méreganyagokat. Az általános tartással az állatokban sajnos találhatóak méreganyagok, mivel a szervezetüket túlterhelik ezzel a fajta tartással.

Ha lehetséges, fogyasszon hetente 55-85 gramm májat. a nem szereti a resztelt máj vagy pástétom ízét, próbálja ki a májkapszulát, amiből általában 2-6 darabot kell bevenni naponta.

 

Vizi torma 

 

Asztali nézet