MENÜ

 

 Bolla Miklós természet & lélekgyógyász oldala

  

candida gomba 

 

 

A vitaminháztartás kiegyenlítésével, valamint bélflórád helyreállításával sokat tehetsz a fertőzés ellen.

Az emberi szervezetben normál körülmények között is élnek gombák. Ha azonban a környezeti hatások, a helytelen táplálkozás, illetve valamilyen betegség következtében elszaporodnak, kellemetlen panaszokat okozhatnak. Ilyen lehet a hüvelyi folyás, az allergia kialakulása, a bőrön megjelenő viszkető, vörös foltok vagy az állandó fáradtság. Ilyenkor mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnod.

A Candida azonban sokszor az alapos orvosi kezelés ellenére is visszatér. Azért, hogy az élesztőgombás fertőzés kezelése tartós eredménnyel járjon, és szervezeted az újabb gombatámadással szemben elegendő védekezőerővel rendelkezzen, segítened kell neki. Bemutatunk néhány hasznos módszert, mellyel megelőzheted a kiújulást.

A Candida gyakori tünetei

 
 • Viszketés.
 • Kellemetlen lehelet.
 • Vörös foltok a bőrön.
 • Hasmenés vagy székrekedés.
 • Túrószerű hüvelyváladékozás.

  A bélflóra helyreállítása

  Miután a Candidát gyógyszerekkel és gombaellenes diétávalkiűzted a szervezetedből, a bélflórát a lehető leggyorsabban újra kell telepíteni hasznos baktériumok segítségével. A kezelés során ugyanis nemcsak a Candida, hanem azok a baktériumtörzsek is kipusztulnak a szervezetedből, melyek védelmet biztosítanak a fertőzésekkel szemben. A különféle élőflórás joghurtok és kefirek segítségedre lehetnek abban, hogy a Lactobacillusok és a Bifidobacteriumok visszakerüljenek az emésztőrendszerbe. De ma már kapható a gyógyszertárakban Lactobacillust vagy Bifidobacteriumot tartalmazó kapszula is.

  A hüvelyflóra helyreállítása

  Ha hüvelyi folyást, égő, viszkető érzést okoz a gombás fertőzés, nőgyógyászod hüvelykúpot, esetleg szájon át szedhető gyógyszert ír fel. A kúra befejezését követően azonban helyre kell állítanod a hüvely pH-ját.

  Ehhez jó módszer lehet, ha este, lefekvés előtt egy mini tampont mártasz élőflórás, natúr joghurtba, majd felhelyezed a hüvelybe. Így elkezdődhet a gombaellenes kúra során kiirtott hasznos baktériumok visszatelepítése. Kipróbálhatod a gyógyszertárban kapható - tejsavbaktériumokat tartalmazó - Vagiflor kúpot is.

  A hüvelyfolyás mögött

  Nőgyógyász szakértőnkkel készített interjúnkból megtudhatod, milyen betegségek állhatnak a hüvelyfolyás mögött.

  Az ásványianyag- és vitaminháztartás kiegyenlítése

  Szervezeted ásványianyag-, illetve vitaminhiánya is hozzájárulhat a Candida-fertőzés kialakulásához. Elsősorban arra ügyelj, hogy elegendő mennyiségű cinket, vasat, szelént, magnéziumot és kalciumot vegyél fel az étkezéssel. Amennyiben gyakran küzdesz gombás fertőzéssel, egy vérvizsgálattal megállapítható, hogy mely ásványi anyagok hiányoznak a szervezetedből. Az A-, B-, C- és E-vitaminok hasonlóképpen fontosak a gyógyuláshoz és a megelőzéshez.

  Hogyan előzzük meg a Candidás fertőzést?

  • hüvelyi irrigatio (hüvelyöblítés, hüvelyzuhany) használata tilos
  • pamut fehérnemű viselése
  • kerülendő a nagyon feszes, ill. vékony pántú fehérnemű viselése
  • a nedves ruházat (fürdőruha) minél koraibb szárazra való cserélése javasolt
  • kerülendő a túl forró fürdők és zuhanyok.

 

Asztali nézet