A nyári tekercs tulajdonképpen egy nagyon változatosan elkészíthető étel, igazi jolly joker, ha a konyhai maradék zöldségeket el akarod tüntetni. Ami mindenképp kell hozzá, az a tésztalap, amibe tekered és zöldfűszerek - minél több.  A többi a fantáziádon múlik.


Az eredeti nyári tekercsben általában garnéla, saláta, szójacsíra és uborka és rizstészta az alap, de ez viszonylag rugalmasan változtatható. A garnéla helyett tehetsz bele csirkehúst, de készíthetsz teljesen vega tekercset is.

 

Hozzávalók
8 rizslap
1 sárgarépa
1 kígyóuborka
2 szál újhagyma
1 kis fej zöld saláta vagy kínai kel
1 kis csokor koriander
8 nagyobb mentalevél
8 levél bazsalikom
rizstészta

 

A rizslap és a rizstészta nagyobb élelmiszer boltok polcain megtalálható, általában a nemzetközi részlegen.

 

Előkészítjük az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül (megfőzött tészta, meghámozott, vékony csíkokra szeletelt zöldségek, felaprított zöldfűszer, feldarabolt sült csirke, vagy főtt garnéla).  Előveszünk egy akkora vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy rizslap, bekészítünk egy tiszta, száraz konyharuhát is. Megtöltünk egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben elfér egy rizslap. Belemártunk egy rizslapot a meleg vízbe, benne hagyjuk egy pár másodpercig, majd kitesszük a vágódeszkára, állni hagyjuk 3-4 másodpercig. Konyharuhával felitatjuk róla a vizet.
Ráhelyezzük a hozzávalókat, alsó felét ráhajtjuk, majd a két oldalát is.
Alulról felfelé, nagyon szorosan feltekerjük.

 

Eredetileg fűszeres mogyorószósszal tálalják, de mivel ennek a hozzávalói egy átlag háztartásban nem valószínű, hogy megtalálhatók, mi általában gyömbéres fokhagymás szósszal készítjük, de fokhagymás szójaszósszal is nagyon finom.

 

Gyömbéres fokhagymás szósz:
3 cm gyömbér meghámozva és lereszelve
2 ek méz
2 citrom leve
1 kis chili felaprítva