MENÜ

 

 Bolla Miklós természet & lélekgyógyász oldala

 







 

Májbarát receptek : 3 ital ami kitisztítja a májat és megszabadít a zsírtól

Erősen ajánlott ételek a máj támogatásához

- Sötétzöld, leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta, az amerikai kelkáposzta, a fehérrépa zöldje, a káposzta vagy a brokkoli. 
- Keserű ételek, például a pitypang zöldje, a mustár zöldje és a keserű dinnye
- Gyümölcs és zöldséglevek. Zöldalmalé, grapefruitlé,répalé és búzafűlé mind jó hatással vannak a májra. 
- Tengeri zöldségek, például wakame,kombu és hijiki

Ajánlott gyógynövények a máj tisztítására és méregtelenítésére

-Pitypang
- Fokhagyma
- Oregánó
- Kurkuma
- Édesgyökér
- Csalán
- Fodros lórom
- Fekete retek
- Csüdfüvek

Óvja meg máját és mája megóvja önt.  Az egészséges máj egészséges koleszterinszintet jelent, egyensúlyban lévő hormonokat és tiszta bőrt. A következő 3 receptet egyszerű elkészíteni és rendkívül jó hatással vannak a májra. 

1. Színes zöldség és gyümölcslé

- 1 kaliforniai paprika
- 3 répa
- 1 kígyóuborka
- egy citrom fele
- 1 alma

Készítsen levet ezekből a hozzávalókból és fogyassza el minél előbb. 

2. Zöld teás citrus csavar

-Egy kis bögre lehűtött zöldtea
- Egy fél citrom leve
- Egy banán

Az összetevőket össze kell turmixolni. A banán segít megszabadulni a méreganyagoktól és nehézfémektől a szervezetben, ami elengedhetetlen a máj tisztításakor. 

3. Kurkumás májtisztító ital

- Egy fél teáskanál kurkuma
- Egy kis darab gyömbér
- Egy fél citrom leve
- Egy fél bögre víz

A kurkuma segíti a máj anyagcseréjét. Citrommal együtt a tisztítóhatás még jobb. Az ital segíti az emésztést is és segít fenntartani az egészséges vércukorszintet. 

2015. 02. 15.
 
A máj krónikus betegségei gyakoribbak, mint
gondolnánk!
Hazánkban a leggyakoribb oka a máj krónikus betegségének még mindig az alkohol, gyakran
egyéb májkárosodást okozó eltéréssel együtt. A máj tartalék kapacitása és regenerálódása
olyan jelentős, hogy a károsodása és funkció csökkenése ellenére is tartósan képes kiszolgálni
a szervezet igényeit, ezért korai stádiumban gyakran nem derül fény a problémára.
Mivel a tünetek nagyon atípusosak, ezért többnyire véletlenül, a kóros májfunkciós eredmények
alapján kerül felismerésre a betegség. A májbetegség tünetének tartják a puffadást, a hasi
diszkomfort érzést, ugyanakkor ezek más problémára is utalhatnak. A betegek gyengeségre,
fáradékonyságra panaszkodhatnak, nem ritkán étvágytalanok és émelyegnek. Testsúlyvesztés is
előfordulhat.(1.)
A krónikus májbetegség kifejezett és tipikus tüneteket már csak előrehaladott állapotban okoz. A
végstádiumot májzsugornak hívják. Ilyenkor a máj a működő sejtjeinek már nagyon nagy részét
elvesztette, helyettük kötőszövet halmozódik fel. Ez utóbbi következtében a máj összes funkciója
romlik és a hozzá a bél felől érkező vér útja is akadályozottá válik. A májfunkciók csökkenése miatt
megjelenik a sárgaság és a sötét vizelet. A karok és a lábak vékonyodnak, mert a máj elkezdi az
izomzat fehérjéit felhasználni, mivel romlik a saját fehérjeszintézise. Később a lábak duzzadttá,
vizenyőssé válnak a vérben keringő fehérjék hiánya miatt. A hasban folyadék képződik, emiatt a
haskörfogat látványosan megnő. (További tünetek leírása
itt
!)
A májregeneráció támogatása elengedhetetlen
A máj csak egy bizonyos mennyiségű káros anyagot tud feldolgozni és hatástalanítani. Ha a
kapacitásán felül kapja ezeket a romboló anyagokat, a megmaradt aktív méreg a májat támadja
meg.
Az elmúlt években Dr. Bertha András kutatómunkája során egy olyan készítmény kifejlesztésén
dogozott, ami elsősorban a máj működését és annak funkcióit támogatja. Olyan természetes
hatóanyagokat keresett, amelyek a szakirodalomban regeneráló, illetve májfunkciókat javító
hatóanyagként szerepelnek.
Munkája során talált egy – az utóbbi időben feledésbe merült, de – az irodalomban már száz éve
leírt molekulát, ami képes erre, az U­vitamint. Ez az anyag tulajdonképpen egy kéntartalmú
aminosav, amely a nehezen kiürülő metabolitokhoz hozzákapcsolódva segíti azok kiürítését a
májon keresztül. Ezen kívül olyan más természetes aminosavakat tett bele még az Ergeron®
kapszulába, amelyek még inkább ezt a funkciót igyekeznek közvetlenül vagy közvetve támogatni.

 

Asztali nézet