MENÜ

 

 Bolla Miklós természet & lélekgyógyász oldala

 







A sárgadinnye Ázsiából származó tökféle. Gyümölcsként ismerjük, de termesztését illetően a zöldségek közé tartozik. Beltartalmi értékeit tekintve viszont gyógynövény. Mégpedig egy isteni, zamatos, mézédes gyógynövény! Hogy mitől? Azonnal kiderül!

A sárgadinnye június végétől szeptemberig érik. Több fajtája létezik, héja lehet barázdált, sima vagy hálós. Húsa lehet zöldes vagy sárga. 
 

Nagyon gazdag értékes ásványi anyagokban és nyomelemekben: vas, kalcium, foszfor, kálium, nátrium, réz, mangán, magnézium, cink, kobalt és króm. De van benne: béta-karotin (A-vitamin előanyaga), tiamin (B1), riboflavin (B2),niacin (B3), piridoxin (B6), folsav (B9) és C-vitamin. Erősíti az immunrendszert.

Hatásos minden lázas és gyulladásos betegségre, különösen az emésztőrendszeri betegségekre. Magas rosttartalma segíti az emésztést, egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Nagy része víz, a folyadékháztartásunkra is jó hatással van, élénkíti a veseműködést. Méregtelenítő hatása is van. Béta-karotin- tartalma segíthet bőr- és látásproblémák esetén, csökkenti a szürkehályog kialakulását. Káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a vérnyomásra, karbantartja a szívet. Terhes kismamáknak kifejezetten ajánlott a vizesedés megakadályozására, mivel segíti a felesleges nátrium kiválasztását. Nyáron kiválóan hűsít. Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne, ami rákmegelőző hatással bír.

 

Asztali nézet