MENÜ

 

 Bolla Miklós természet & lélekgyógyász oldala

 







 

Vízitorma (Nasturtium officinale)


A vízitorma a patakpartok vadon növő, lágyszárú növénye, de otthon, a konyhaablakban is termeszthető. Igen kedvelt fűszernövény, saláták, mártások, halak és húsok ízesítője.

A vízitorma - latinul Nasturtium officinale - a brokkolihoz és a káposztákhoz hasonlóan a keresztesvirágúak népes családjának tagja.

A gasztronómia napjainkban kezdi felfedezni magának a kiváló anyagcsere-pörgető és vízhajtó hatású vízitormát.

A vizitorma - Nasturtium officinalis - vadon, lassan folyó partokban éppúgy fellelhető ma is, mint őseink idejében. Termesztésének első nyomaira a XII. század elején Franciaországban bukkanhatunk: kolostorok környékén próbálkoztak vele. Később a XIV. században a franciák mellett a németek létesítették az első nagyobb vízitorma-telepeket. Fogyasztása napjainkban Nyugat-Európában és Amerikában nagyon népszerű, hiszen a népi orvoslás is számos jó tulajdonságát ismeri. Az 1600-as években figyelmes orvosok, köztük John Hall, William Shakespeare veje, írták le először a vizitorma, a borókabogyó és a citrom, kedvező hatását. Kis mennyiségben történő rendszeres fogyasztásáról úgy tartják, hogy csökkenti a bélbántalmak iránti hajlamot, ugyanakkor növeli a hurutokkal és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Kedvező vesebántalmak esetén is, megelőzi a vesekőképződést. Jótékonyan hat a pajzsmirigyműködés zavaraiban, így Basedow-kórban szenvedőknél is. Vértisztító hatású, és ajánlott erős szívdobogás, golyva, túlérzékenység, vizenyő, csúz, idegbaj, cukorbaj és vérszegénység esetén. Fogyasztják azok is, akik fáradtnak érzik magukat. Varró Aladár Béla szerint tüdőbajosoknak jó, valamint kiváló féregűző gyerekeknél, sok olajjal és kevés ecettel keverve.

Termesztése:    
Otthon kertbe, lakásba, teraszon, jó minőségű virágföldbe ültetve  a növényt lehet termeszteni. A földje mindíg legyen nedves. Fagytűrő növény.
 Kis kerti tóban is lehet termeszteni.

  A vízitorma fogyasztó hatása

Élettani hatásai, összetétele

Erős antibakteriális hatással rendelkezik.

 Jótékony hatása a növény csípős-ízét adó olajának köszönhető. Sok antibiotikumtól eltérően hatóanyaga – amely a penicillinekhez hasonlít – nem károsítja a normál bélflórát, még nagyobb adagokban sem. Mennyiségétől függetlenül biztonsággal fogyasztható légzőszervi és húgyúti fertőzések ellen. A rákmegelőző táplálkozás értékes része.

 A vizitorma a rákmegelőző tulajdonságú keresztesvirágúak és a „sötétzöld” zöldségek családjába tartozik. Rokona a kelkáposztának, a brokkolinak és a kelbimbónak.

 A vizitorma A- és C-vitamin- tartalmának antioxidáns tulajdonságai fontos szerepet játszanak a rákkeltő aktív gyökök hatástalanításában. E növény bőséges fogyasztása megelőzheti a szájüreg,- nyelőcső,- a gyomor,- a bél,- a tüdő- és a húgyhólyagrák kialakulását.
Kiemelkedően sok kalcium, réz, C- és E-vitamin van benne.

 

A vízitorma íze kissé csípős, ugyanakkor édeskés, és a növény különleges hűsítő hatással bír. A természetgyógyászatban elsősorban vizelethajtó, emésztést elősegítő, tisztító hatása miatt ismerik el - ugyanakkor köhögéscsillapító és köptető hatása révén is használják.

Csípős vegyületeinek köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését, rostjai révén salaktalanítja az emésztőrendszert. A vízitorma elősegíti az epetermelődést, így biztosítja a zsírok könnyebb feldolgozását - ezt egyébként kalciumtartalma is elősegíti.

A vízitorma hasznos növényi tápanyagokat tartalmaz, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint csupán 10 szál vízitorma (25g) kiváló K-vitamin - 63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV) forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav, és 18 féle fontos aminosavat.

Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét, a következőkre használják: a skorbut megelőzésére, vértisztításra, az emésztés megkönnyítésére és vizelethajtásra.
A tanulmányok kimutatták, hogy a vízitorma csökkenti az oxidatív stresszt, és növeli az antioxidáns kapacitást az állatok esetében. A tudósok évek óta tanulmányozzák a növény molekuláris összetevőit, mint az izotiocionát és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök elleni küzdelemben – egy igen forró téma  a számos klinikai rendTüdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító:
A vizitormának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb gyógyszer a gyulladásokra.
Érrendszeri betegségek:
Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén is. A vizitorma-lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket. Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri betegségeket is.
Rákbetegség:
Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában.
Alacsony vérnyomás
Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig fölemelje legalább az elfogadható határig. A vízizorma is ilyen zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát.
Tisztítja és erősíti a vért:
A tavaszi nagytakarításból a vizitorma is alaposan kiveheti a részét. A többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a gyermekláncfű levele összegyûjtése után a kicentrifugázott lé megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle fogyasztására rá nem térhetünk.
Aranyér:
Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk vizitorma-lét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a gyógyulást szolgálja.
Belső elválasztású mirigyek:
A vizitorma hatalmas mennyiségû ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek mûködéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vízitorma  levét, más zöldség-lé társaságában.
Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket:
Ha az étkezéssel fogyasztunk vizitorma-lét, könnyebb lesz az emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.
Asztma, allergia, tüsszögés:
A vizitormában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól, tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul.
Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése:
A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár.
Immunrendszer:
Ha néha egy-két vizitorma levelet teszünk a csokorba, gyûjtő utunk során a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy baktérium-támadás következtében kialakuló meghûlést. Ezt azzal érjük el, hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz.

ellenességek, és a rák elleni küzdelemben résztvevő kutatók számára.

 

Serkenti az anyagcserét

Segít meggátolni az emésztőrendszerben kialakuló erjedési folyamatokat, csökkentve ezáltal a puffadással járó emésztési panaszokat. Mindezeknek köszönhetően serkenti a táplálékok előrehaladását az emésztőrendszerben, fokozza az anyagcserét, segíti a fogyást.

Bőrszépítő és vízhajtó

Mindemellett igen gazdag A-vitaminban ás klorofillban, így segít megszüntetni a bőrproblémákat, illetve antioxidáns hatással is bír. Természetes vízhajtó és vértisztító, ráadásul antibiotikus tulajdonságú is - ami kimondottan jól jöhet a hűsösebb hónapokban.

Ellenjavallat

A vízitorma számos pozitív tulajdonsága mellett azonban fontos leszögezni, hogy várandósság alatt nem javasolt a fogyasztása, mert enyhe méhösszehúzódást okozhat.

 

Így fogyaszd a vizitormát!

A vitaminban gazdag vízinövény friss hajtásait és leveleit elsősorban kenyérfeltétként vagy túró ízesítésére használják. Fűszerezhetsz még vele salátákat, de akár fokhagymás tésztaszószokat is. Enyhén átfőzve levesekben is használhatod, illetve adhatod zöldséglevekhez, esetleg gyógyteákhoz. Ha egy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett rendszeresen fogyasztod a növényt, egy hónap alatt akár öt kilót is leadhatsz.

 

Tipp! Vizitorma-krémleves sóskával

Hozzávalók: 2 fej újhagyma, 5 dk vaj, 1,2 liter zöldség, vagy csirke-erőleves, 2 közepes
nagyságú burgonya, 2 maroknyi vizitorma, 12 dk friss sóska, só, késhegynyi
őrölt bors, 1 dl tejszín.

 

A hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra vágjuk. A vizitorma leveleit lecsipkedjük, a sóskát megtisztítjuk. A vajat felkeverjük, és megizzasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a burgonyát, a levest, és lefedve addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ekkor beledobjuk a vizitormát, a sóskát, és további kb. 3-5 percig főzzük. Hűlni hagyjuk, majd összeturmixoljuk a tejszínnel együtt. Sóval, borssal ízesítjük és felmelegítjük. Tálalhatjuk hidegen is.

ZÖLDBORSÓS VÍZITORMAKRÉM 

15 dkg vízitorma

20 dkg zöldborsó

4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

csipet só (természetes, nem finomított)

tört bors

 

  1. főzzük meg a borsót annyi vízben, amennyi bőven ellepi
  2. amíg fő a borsó, addig botmixerrel pürésítsük a vízitormát, majd mixeljük bele a leszűrt, főtt zöldborsót
  3. sózzuk, borsozzuk a pürét, majd keverjük hozzá botmixerrel az olajat is (ettől krémesebb lesz)

 

Praktikák:

- kiváló krém szendvicsekhez, Húsvéti fogásokhoz

- ízlés szerint más fűszerrel is ízesíthető

- a zöld levesben is jól használható

Termék sorrend: 1

 

Asztali nézet